”Det har berört oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är djupt tragiskt det som har hänt, säger Hans-Olov Frestadius (S), ordförande Individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandviken – men han vill inte föregå den analys som ska göras av kritiken från IVO.

I slutet av förra veckan rapporterade SVT Nyheter Gävleborg att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter en granskning har kommit fram till att Sandvikens kommun brast i handläggningen i fallet där en pappa grovt misshandlade sina två tvillingspädbarn.

IVO:s kritik består bland annat i att: ”IVO gör bedömningen att nämnden, i samband med att barnet åkte hem från sjukhuset den 19 januari 2015, borde ha föreslagit mer kraftfulla och omfattande insatser än öppenvård, för att i större utsträckning säkerställa barnens behov av skydd under utredningstiden. Detta med anledning av oklarheterna kring det ena barnets skador samt att den ena föräldern samma dag uttryckt att denne känt frustration då barnet skrek och känt rädsla för att skada barnen och för att ”drämma näven i dem” eller liknande”.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mot bakgrund av att nämnden hade denna information samt att något samråd inte skedde med polis eller åklagare innan ställningstagandet ställer sig IVO frågande till nämndens beslut att inte göra polisanmälan.

”IVO anser det också anmärkningsvärt att nämnden bland annat grundade sitt ställningstagande att inte göra polisanmälan på föräldrarnas förklaring att barnets skador uppkommit genom en olyckshändelse”, kommenterar IVO beslutet.

Senast 9 oktober ska Sandvikens kommun redovisa hur bristerna åtgärdats.

”Berör oss väldigt mycket”

Pappan dömdes till fem års fängelse för två fall av synnerligen grov misshandel och vållande till kroppsskada, men har överklagat domen och just nu är fallet uppe i hovrätten i Sundsvall.

Hans-Olov Frestadius, ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden, säger att misshandeln av tvillingarna är djupt tragisk.

– Det första jag vill säga är det är en otroligt tragisk händelse som berör mig väldigt mycket och som berör oss alla väldigt mycket.

Är det någonting du redan nu kan säga som har gjorts fel i hanteringen av det här?

– Vi ska analysera kritiken som vi fått från IVO. Jag vill inte föregå och säga någonting innan vi har gjort det.

Bör man vara orolig över om socialsekreterarna har den kompetens de behöver för att fatta rätt beslut i de här ärendena?

– Man behöver inte vara orolig, jag har fullt förtroende för dem: De har adekvat utbildning för det de ska kunna, säger Hans-Olov Frestadius.

Han säger att socialtjänsten kanske, när man analyserat kritiken, kan komma att se över rutinerna.

Bakgrund: Tvillingmisshandeln

Ärendet gäller två tvillingspädbarn, en flicka och en pojke, hemmahörande i Sandviken. Flickan, då bara några veckor gammal, kom in akut till Gävle sjukhus i januari 2015 med lårbensbrott och därefter även i februari med ytterligare svåra skador. Då konstaterades att också pojken var svårt skadad.

Flickan vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala för livshotande skador under en tid och hon riskerar men för livet. Från början var både mamman och pappan till barnen misstänkta, men mamman släpptes senare, dock kvarstod misstanken.

I våras behandlades fallet i tingsrätten i Gävle, en rättegång där flera läkare och experter förhördes. Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för pappan. Men tingsrätten bestämde påföljden för pappan till fem års fängelse samt skadestånd på 120.000 kronor till flickan och 70.000 kronor till pojken.

Nu är fallet uppe i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet