Justitiekanslern ger rätt till skadestånd på 400 000 kronor för lidande och förlorad arbetsinkomst Foto: SVT

Friad från spädbarnsmisshandel får 400.000 i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till fem års fängelse i tingsrätten för grov misshandel på sina tvillingbebisar men friades senare i hovrätten. Nu får mannen drygt 400.000 kronor i skadestånd för lidande och förlorad arbetsinkomst.

I juni 2015 år dömdes spädbarnspappan från Sandviken av Gävle tingsrätt för synnerligen grov misshandel, grov misshandel och vållande till kroppsskada. Brotten riktade sig mot pappans båda tvillingspädbarn, en son och en dotter. Påföljden blev då fem års fängelse.

Frikändes

Efter tingsrättens dom tog pappan tillbaka sina erkännande med undantag för ett tillfälle där han på grund av oaktsamhet hade klämt ena barnets ben i samband med ett blöjbyte. Domen överklagades och hovrätten ändrade tingsrättens dom och frikände honom från åtalet.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Skadestånd för lidande

I april ansökte mannen om skadestånd för lidande och förlorad arbetsinkomst under den tid han suttit frihetsberövad, cirka sju månader. Justitiekanslern, JK, har nu beslutat att utge skadestånd till mannen på drygt 400.000 kronor.

JK skriver i sitt beslut att mannen ”varit misstänkt för ett allvarligt brott och att ersättningen för lidandet därför bör bestämmas till ett högre belopp än det som normalt utgår vid frihetsberövanden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet