– Det finns pågående fall i region mitt där det används, men jag kan tyvärr inte gå in på vilka det är, säger Henrik Engelkes, chef för regionala utredningssektionen Polisen region mitt. Hör honom berätta mer om hur han ser på att använda släktforskning som metod att lösa brott. Foto: SVT/Pressbild Polisen

Utredaren om dna-släktforskning som utredningsmetod: ”Det kommer att påverka olösta fall i Gävleborg”

Uppdaterad
Publicerad

Om de fem ouppklarade fall som finns i Gävleborg går att lösa är oklart, men polisen välkomnar den här nya tekniken.

– Jag är övertygad om att det här kommer att påverka utfallet i väldigt många ärenden, inte bara i kalla fall, utan även i ”färska”, säger Henrik Engelkes, chef för regionala utredningssektionen Polisen region mitt.

Vad tänker du om att traditionell släktforskning har fått så stor betydelse kring att lösa kriminalfall?

– Det är jättehärligt att det klassiska detektivarbetet, alltså grävararbetet, som så många håller på med, även på sin fritid, fått uppmärksamhet. Och att vi kan hitta synergier i det grävarbetet är fantastiskt.

Används det i något pågående fall i Gävleborg?

– Det finns pågående fall i region mitt där det används, men jag kan tyvärr inte gå in på vilka det är. När de väl är redovisade kan vi berätta i medierna vilka det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.