Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många vill börja men de har inte ens råd med fotbollsskor” – därför måste kommunen gå in och tänka långsiktigt, säger Kismah Kamara. Foto: Arvid Jansson/SVT

Kismah lyckas engagera unga i socialt utsatta Sätra – ”Representerar en stadsdel”

Publicerad

Som SVT tidigare har berättat kämpar flera föreningar med att aktivera barn i Gävles socialt utsatta områden. Kismah Kamara är en av få personer som faktiskt har lyckats – han startade ett fotbollslag som nu engagerar ett 40-tal unga i Sätra.

Under starten av pandemin 2020 väcktes en tanke hos Kismah Kamara, elevcoach vid Lilla Sätraskolan i Gävle. Snart var det sommarlov och det fanns inget för barnen i Sätra att göra om dagarna. Han drog därför igång spontanfotboll för den som ville. 

– Det var många som anmälde sig som ville vara här, och varje vecka utökade vi. Det slutade med att vi är runt 40 stycken. Jag började söka lite kontakter med Gavle fastigheter om de kunde tänka sig att sponsra med skor och material. De sa att självklart ville de vara med, för om barnen har något att göra så kommer det att minska skadegörelsen. 

”Betyder otroligt mycket för dem”

Då gensvaret var stort tänkte Kismah Kamara att det vore roligt om ungdomarna också fick ett sammanhang och tillhöra en serie. De klev därför in i IK Sätra och i seriesystemet, som sedan tidigare inte hade några lag för pojkar födda -10 och -09.

– Det här betyder otroligt mycket för dem, att träffa nya vänner som är jämnåriga, istället för att vara ute och stöka till det. Vi jobbar också mycket på hur man är en medmänniska, att man inte ska vara självisk utan att man ska tänka på att man representerar en stadsdel och även en klubb.

Ingen kontakt med kommunen

Kismah Kamara upplever att han har fått mycket stöd av Gavle fastigheter, IK Sätra och från skolan. De har däremot inte haft någon kontakt med Gävle kommun, och han tycker att kommunen borde hjälpa till med den ekonomiska delen för spelarna.

– Om man har fyra barn och sedan behöver betala avgift på runt tusen kronor, det är inte alla som har råd. Då hamnar de utanför. Kommunen måste bli bättre på att gå in och stötta de som inte har råd. Då kommer vi minska problemet på gatan. Det här ska inte bara vara här och nu, utan långsiktigt. 

Hör Kismah Kamara om vad som krävs för att engagera unga i föreningslivet, och se barnen själva berätta om lagets betydelse i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet