Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir fundersam över hur de här aktiviteterna kan kosta så mycket pengar” säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Helene Börjesson (MP) om samarbetsavtalet med Brynäs IF. Foto: Arvid Jansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

MP efter SVT:s granskning: ”Lämna samarbetet med En bra start”

Publicerad

Gävle kommuns avtal med Brynäs IF:s samhällsprojekt ”En bra start” går ut år 2023. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helene Börjesson (MP) vill då lämna samarbetet med Brynäs IF och sprida ut de 2,5 miljoner som hockeyföreningen får varje år över hela föreningslivet i Gävle.

Sedan ”En bra start” inleddes 2014 har Gävle kommun årligen gett 2,5 miljoner kronor till Brynäs IF. Totalt handlar det hittills om 20 miljoner kronor. Trots att det rör sig om skattepengar visar SVT:s granskning att kommunen inte kräver någon ekonomisk redovisning för vad projektet kostar.

Jörgen Edsvik (S) som är ordförande i det sociala hållbarhetsutskottet förklarade den uteblivna redovisningen med att de endast är intresserade av vad de får för effekt för pengarna, inte vad det kostar.

”Fundersam över hur det kan kosta så mycket”

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helene Börjesson (MP) vill nu att kommunen lämnar samarbetet när avtalet går ut 2023.

– Det är inget fel på aktiviteterna i sig, men vi har inte fått se vad de olika aktiviteterna kostar, säger Helene Börjesson (MP).

Projektet går bland annat ut på att hålla så kallade ”Kompissnack” i skolor och ”Playdays” där föreningar visar upp sin verksamhet.

– Jag blir fundersam över hur de här aktiviteterna kan kosta så mycket pengar. Särskilt med tanke på att de även får bidrag från privata bolag, säger Helene Börjesson.

Vill satsa brett

Istället för samarbetet med ”En bra start” vill Helene Börjesson (MP) satsa på att bredda stödet till fler föreningar.

– Vi vill ha en större samverkan där vi tillsammans med RF-SISU Gävleborg och olika föreningar kan jobba tillsammans för att få ut mer än vad vi får i det enskilda projektet ”En bra start”, säger Helene Börjesson (MP).

”Det är åt helvete”

Riksdagsledamot Lars Beckman (M) från Gävle är kritisk till hanteringen av den ekonomiska redovisningen för projektet och tycker att kommunen borde kunna bedriva socialt hållbarhetsarbete i egen regi.

– Det är åt helvete att kommunen inte har krävt en ekonomisk redovisning, säger Lars Beckman (M). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet