”Vi ska försöka sätta några av dem på plats redan i år och om man inte hinner det så blir det nästa år” – säger Jörgen Edsvik (S) om nya satsningar i Andersberg. Foto: Hannes Nyberg/SVT

Kommunen svarar: Investeringar i Andersberg är på väg

Publicerad

I stadsdelen Andersberg i Gävle finns många unga som vill aktivera sig i föreningslivet, men som inte gör det. Det beror på hinder såsom kostnad och tillgänglighet. Jörgen Edsvik (S) från kommunstyrelsen berättar att investeringar kommer att göras.

– Vi är i ett spännande läge där kommunstyrelsen har tillsatt 25 miljoner kronor för satsningar i Andersberg i år, säger han.

De som SVT har pratat med har bland annat pekat på att det bara finns en konstgräsplan i Andersberg. Den är dessutom i dåligt skick och inte bokningsbar då den är till för spontanidrott.

Därför upplever en del av de boende i stadsdelen att det är svårt att bedriva kontinuerlig fotbollsverksamhet där.

– Vi frågar medborgarna i Andersberg vad de tycker och vi har fått många inspel. Till exempel vad gäller fotbollsplanen, men även att fler kan dansa och kanske nya sporter som inte finns där, säger Jörgen Edsvik (S).

Satsningar är på gång, fortsätter han:

– Vi ska försöka sätta några av dem på plats redan i år och om man inte hinner det så blir det nästa år.

”En jämlikhetsfråga”

Många upplever att det är för dyrt att delta i föreningar.

– Min politiska ambition är att hålla trösklarna för att delta i idrott så låga som möjligt. Det är en jämlikhetsfråga. Det är inte heller bara kostnaden för själva deltagandet, utan det är även utrustningen. När det gäller den delen har kommunen en jätteviktig roll att förstärka möjligheten att få tag på utrustning gratis. Det är ett projekt vi jobbar med och som jag hoppas att vi kan sjösätta inom kort.

”Jag tycker precis tvärtom”

Flera av de SVT har pratat med i Andersberg har också pekat på att föreningars närvaro i stadsdelen ofta är projektbaserad. Man är trött på prova på-verksamheter och efterlyser mer kontinuitet. Där ser Brynäs IF:s projekt ”En bra start” förbättringspotential hos sig själva.

– Jag tror att de har helt rätt. Det är något vi måste titta på inom vår verksamhet. Vi kommer nog röra oss åt det hållet. Exakt hur det kommer gå till och vad vi kommer att göra kan jag inte svara på här och nu, säger Alexander Corpeno Bäcklin, verksamhetsansvarig för ”En bra start”.

Kommunstyrelsens Jörgen Edsvik ser ändå inte prova på-verksamhet som något onödigt. 

– Jag håller inte med dem som säger att prova på-verksamhet är oviktig. Jag tycker precis tvärtom, att det är jätteviktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet