Oppositionsrådet Caroline Schmidt (C) och kommunalrådet Mikael Löthstam (S) är båda upprörda över SJ:s snabbtågsplaner. Foto: SVT

Politiker rasar mot SJ: ”Det vore katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

SJ:s planer på att i framtiden ha vissa snabbtåg som passerar Gävleborg har fått politiker i Hudiksvall att reagera starkt.

– Det är ett för tidigt aprilskämt! Jag blir mycket upprörd över att ett statligt bolag föreslår att tågen inte bara ska gå förbi Hudiksvall utan hela länet, säger Caroline Schmidt (C), oppositionsråd i Hudiksvall.

SJ menar att ett dubbelspår längs nuvarande sträckning medger för låga hastigheter på grund av sin krokighet och skapar en flaskhals på ostkustbanan. I ett nytt spår väster om centrum skulle de kunna köra förbi i 250 kilometer i timmen.

Ostkustbanan genom Hudiksvall

– Jag ser det inte som en flaskhals genom Hudiksvall och utifrån det kommunala perspektivet så är det oerhört viktigt att de här tågen stannar centralt i Hudiksvall för att både in- och utpendling ska få så stor effekt som möjligt av det här transportsystemet, säger Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall.

Ifrågasätter tidsvinst

SJ har snabbtåg som går non-stop mellan exempelvis Stockholm och Göteborg i dag, men att ha en liknande lösning mellan Sundsvall och Stockholm, som också har provats tidigare, tror inte Caroline Schmidt (C) på.

– Nej, jag anser att det inte är försvarligt. Det är så få minuter man tjänar på snabbtågen och i dag finns det fortfarande en flygplats i Sundsvall-Timrå så det finns snabba förbindelser ner till Stockholm från det området, säger hon.

Möte med SJ

Flera kommuner i länet, det kommun- och regiongemensamma bolaget Nya Ostkustbanan och landshövdningen bland andra, ska möta SJ och Trafikverket för att kunna ställa frågor om snabbtågplanerna.

– Att köra förbi samtliga stationer i Hälsingland vore för vår del en katastrof, säger Mikael Löthstam (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostkustbanan genom Hudiksvall

Mer i ämnet