Turerna kring flygplatsen Rörberg utanför Gävle fortsätter. Nu har Mark- och miljödomstolen upphävt Gävle kommunfullmäktiges beslut att ändra i detaljplanen Foto: SVT

Detaljplanen för Rörberg upphävd – flygplatsen kan leva vidare

Publicerad

Mark- och miljödomstolen upphäver Gävle kommunfullmäktiges belslut om ny detaljplan i Rörberg. Det betyder att chansen att kunna ha kvar flygplatsen i någon form lever.

Det nerlagda Gävle flygplats, Rörberg, var länge ett alternativ för Facebook som visade intresse att bygga datahallar där. Men den affären gick i stöpet. I juni 2019 tog kommunfullmäktige beslut om att ändra detaljplanen för området och sikta in sig på verksamhet med inriktning på IT och kommunikation. Vilket skulle omöjliggöra flygverksamhet. Det är det beslutet nu Mark- och miljödomstolen upphävt efter överklagande.

– Beslutet är alldeles nytt och vi har inte hunnit läsa det ordentligt än för att kunna veta om vi ska gå vidare och överklaga. Men Mark- och miljödomstolen anser att miljökonsekvensbeskrivningen inte är fulltständig, säger ansvarigt kommunalråd Erik Holmestig (C).

”Gyllene läge att ta omtag”

Moderaterna har länge velat se över chansen att låta Rörberg leva vidare, främst ur försvarssynpunkt. Men inte att driva den i kommunalregi.

– Det är ett gyllene läge att ta omtag i den här frågan nu. Att försöka sälja den, antingen genom att omvärdera priset som nu ligger mellan 300 och 400 miljoner, eller se över möjligheten att arrendera ut fastigheten till flygklubben eller Försvaret, säger William Elofsson (M), kommunalråd i opposition.

Flygklubben intresserad

Flygklubben har visat intresse att ta över flygplatsen, men den summan Facebook erbjöds köpa den för finns inte på deras karta. De har tidigare sagt till SVT Gävleborg att en tiondel av den summa skulle kunna vara aktuell.

Mark- och miljödomstolen avvisar samtidigt överklaganden från fyra privatpersoner samt organisationen Beredskap Gävleborgs överklagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Rörberg

Mer i ämnet