Hör chefen om massavhoppen inom ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om att införa jourtid så har ambulansverksamheten i Gävleborg drabbats av massavhopp från upprörda medarbetare.

Helena Björkman, som är divisionschef för Division Operation och Diagnostik, ställde upp på en intervju med SVT Nyheter Gävleborg.

– Trots den turbulens som har varit så har vi rekryterat nio nya medarbetare under den här perioden, säger hon.

Du säger att de som ni har rekryterat nu inte har erfarenhet av ambulanssjukvården och jag har pratat med personer som har valt att säga upp sig på grund av att deras erfarna kollegor i sin tur har valt att säga upp sig, vad tänker du då kring det?

Jourtid inom ambulansen

– Jag kan bara gå på de uppgifter jag har. Att de som vi har rekryterat de uppfyller de krav och kriterier vi har.

Hur långt kan det gå innan ni kan tänka er att tänka om i denna fråga och kanske slopa beslutet om jourtjänstgöring – ska alla ha sagt upp sig innan?

– Vi har i dagsläget inga planer på att omvärdera det här beslutet. Vi ska komma ihåg att det ändå är tre jourpass på en schemaperiod på åtta veckor det handlar om och under de passen så erhåller man jourersättning och övertid om man jobbar. Resten av passen är fortfarande under aktiv arbetstid, det är liksom sakfrågan i sig. Så återigen vi ser det som en arbetstidsfråga som ligger inom ramen för vårt kollektivavtal.

Vad säger du om hela den här situationen som har blivit?

– Hela situationen är jätteolycklig. Det är jätteolyckligt att vi kan ha så olika syn på den här sakfrågan och reaktionerna de är starka och de har inte avklingat på något sätt under processens gång. Det är djupt beklagligt.

Det är inte bara personalen inom ambulansen som är oroliga utan också de som bor i länet, vad kan du säga till dem. Kan det vara säkert att åka ambulans idag? Blir man bra omhändertagen i framtiden nu när många kompetenta sjuksköterskor försvinner?

– Jag är övertygad om att vi har professionella och kompetenta medarbetare som innebär att man som befolkning kan känna sig trygg.

Se hela intervjun med Helena Björkman ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet