Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster till höger: den ihjälskjutna schimpansen Linda, den troligtvis skjutna schimpansen Santino och den ihjälskjutna schimpansen Torsten. Foto: Furuviksparken.

Furuviksparken: Linda och Torsten två av de dödade schimpanserna

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre schimpanserna som sköts ihjäl i samband med rymningen från Furuviksparken på onsdagen är Torsten och Linda. Det meddelar djurparken i ett pressmeddelande.

”Det är en oerhörd sorg vi alla känner just nu”, skriver djurparken klockan 13 på fredagen.

Samtidigt uppger de att de arbetar intensivt för att säkerställa de kvarvarande schimpansernas hälsa. Tre av dem: Maria-Magdalena, Tjobbe och Selma, har fått mat. Men djurskötarna har fortfarande inte lyckats få tillbaka schimpanserna i hägnet.

Två schimpanser ligger stilla i huset, varav en är bekräftad död. Det rör sig antingen Santino och Manda, två välkända och omtyckta schimpanser. Santino har levt länge på djurparken och är känd för att måla tavlor.

Linda och Torsten är två av de schimpanser som sköts ihjäl efter att ha rymt från Furuviksparken på onsdagen. På bilden syns Linda, Manda och Santino. Foto: Pressbild/Parks and Resorts

”De här schimpanserna är väldigt älskade och det som hänt är fruktansvärt”, skriver djurparken.

Furuviksparken: ”Har lyckats ta oss in i aphuset”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schimpanserna lokaliserades med hjälp av drönare, berättar Annika Troselius, informationschef på Furuviks ägarbolag Park and Resorts. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.