Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Foto: TT

Domen mot Fikru Maru uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har skjutits upp ännu en gång och kommer att offentliggöras den 24 april.

– Det är orimligt att vi ska behöva vänta ytterligare en och en halv månad, säger hans dotter Emy till SVT Nyheter.

Alla inblandade hade i dag hoppats på en friande dom från domstolen i Addis Abeba. – Det är så här det etiopiska rättssystemet fungerar, säger Fikru Marus dotter Emy till SVT Nyheter.

Hon berättar att hennes pappa blivit besviken att domen skjutits fram men att de nu blivit lovade att domen verkligen ska offentliggöras den 24 april.

Fikru Maru

– Han mår relativt bra men vi hade alla hoppats att han skulle friges nu, säger Emy Maru.

Fängslad sedan 2013

Fikru Maru från Hudiksvall har suttit fängslad sedan i maj 2013, då han anklagades för mutbrott. Han friades senare från anklagelserna, men åtalades senare för delaktighet i ett fängelseupplopp, där ett 20-tal personer omkom. Åtalet föll under landets terroristlagstiftning.

Fallet Fikru Maru

  • 67-årig svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Sitter i fängelse i Addis Abeba sedan maj 2013.
  • Fikru Maru anklagades 2010 för smuggling av vårdutrustning till ett sjukhus han driver i Addis Abeba, men åtalet lades ner. I maj 2013 fängslades han återigen, den här gången för anklagelser om att ha gjort sig skyldig till mutbrott när de tidigare anklagelserna mot honom släpptes.
  • Maru frikändes från mutbrottsanklagelserna i maj 2017, men åtalades på nytt för terrorbrott. Maru misstänks nu för att ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kalityfängelset han hölls i, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.
  • Den senaste rättegången inleddes i början av januari 2018 och var tänkt att avslutas den 26 januari. Tidigare rättegångar har dock försenats vid flera tillfällen.

Källa: TT, Amnesty och Marus advokat Hans Bagner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet