Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan 2013. Foto: SVT

Rättegången mot Fikru Maru avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Fikru Maru har nu avslutats, enligt Marus advokat Hans Bagner. En dom ska meddelas den 12 mars.

– Jag har just fått ett meddelande från Addis Abeba att förhandlingarna har avslutats eftersom åklagaren inte har lyckats hitta sina två vittnen, vilket inte var alldeles överraskade, säger Bagner till TT.

Oklart om chans till friande dom

Bagner säger att det är svårt att säga någonting om chanserna till en friande dom, men att det inte styrker åklagarens sak att han misslyckats med att kalla de två vittnena till förhör.

Fikru Maru

– Han hade 28 vittnen att välja på, och han skulle få välja ut två. Ingen av dem har han lyckats få till domstolen, och det finns väl ingenting som talar för att han skulle kunna få det även framöver, säger Bagner.

Dom meddelas 12 mars

Domen ska meddelas den 12 mars, bekräftar svenska utrikesdepartementet. Det är dock möjligt att den skjuts fram om domstolen beslutar att försvaret ska ges möjlighet att komma med egen bevisning för att Maru är oskyldig.

– Vi har flaggat för att vi inte har någon egen bevisning, det är åklagaren som ska bevisa och den bevisning han har presenterat är minst sagt otillräcklig, säger Bagner.

Fängslad sedan 2013

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru anklagades 2010 för smuggling av vårdutrustning till ett sjukhus han driver i Addis Abeba, men åtalet lades ner. I maj 2013 fängslades han återigen, den här gången för anklagelser om att ha gjort sig skyldig till mutbrott när de tidigare anklagelserna mot honom släpptes.

Åtalades på nytt

Maru frikändes från mutbrottsanklagelserna i maj 2017, men åtalades på nytt för terrorbrott. Maru misstänks nu för att ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kalityfängelset han hölls i, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.

Den senaste rättegången inleddes i början av januari 2018 och är tänkt att avslutas den 26 januari. Tidigare rättegångar har dock försenats vid flera tillfällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet