Fikru Maru.

Fikru Maru fängslad i 1.700 dagar – rättegång pågår just nu

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt 1 700 dagar sedan svenske hjärtläkaren Fikru Maru, med anställning vid Hudiksvalls sjukhus, fängslades i Etiopien. Nu pågår återigen domstolsförhandlingar, försvaret hoppas på ett avslut inom kort.

Rättegången mot Fikru Maru, som nu är misstänkt för att ligga bakom en brand i fängelset där han suttit häktad sedan i maj 2013, har återupptagits.

– Det har pågått en process förra veckan och fortsätter den här veckan, säger Hans Bagner, Fikru Marus advokat i Sverige.

Fikru Maru

Nya vittnen

Åklagaren har kallat nya vittnen som ska styrka Fikru Marus inblandning i branden och upploppet, bland annat en fångvårdsdirektör. För Fikru Marus etiopiska försvarare handlar det om att försöka slå hål på bevisningen eftersom de nekar till anklagelserna.

Domstolsförhandlingarna pågår i Etiopiens huvudstad. Hans Bagner följer processen från Sverige.

– Vi korsförhör alla vittnen för att visa att det de säger inte stöder åklagarens bevisning. Det handlar om att ifrågasätta. Det är åklagaren som ska kunna bevisa vad som har hänt, säger Hans Bagner.

Hoppas på dom inom kort

Rättegången är planerad att avslutas på fredag den 12 januari. Efter den förra rättsprocessen tog det ett och ett halvt år innan domen presenterades, något Hans Bagner hoppas slippa den här gången.

– Det troliga är att domstolen bestämmer ett nytt datum när vi får veta domen, säger Hans Bagner.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet