Lavskrikan är en traststor fågel som lever i barrskogarna i norra Sverige. Den är orädd och kan till och med komma fram och äta ur handen. Den missgynnas av modernt skogsbruk och minskar i Mellansverige. Foto: Ulrika Paulsson

Domstolen: Rätt att stoppa avverkning där lavskrikan finns

Publicerad

En dom i Mark- Och Miljööverdomstolen ger Skogsstyrelsen rätt att generellt stoppa skogsavverkning på grund av skyddade arter, likt fallet med lavskrikan i Hälsingland. Själva sakfrågan ska dock avgöras i mark- och miljödomstolen.

Lavskrikan stoppade fem skogsägare i Hälsingland att avverka sin skog under 2015-2016. Det normala om staten vill skydda skog är att markägaren ersätts ekonomiskt. När staten bildar naturreservat betalas skogen till 1,25 gånger värdet. Men markägarna i Arbrå fick ingen ersättning alls. Orsaken är att Skogsstyrelsen anser att lavskrikan är skyddad enligt EU:s regler och artskyddsförordningen.

– Jag kan tycka att de är helt absurt. Det finns inga bevarandevärden i skogen. Lavskrikan är dessutom en fågel det går bra för, sade Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF skogsägarna som hjälper markägarna ekonomiskt i processen till SVT Gävleborg då.

Skogsägarna valde att överklaga beslutet att stoppa avverkning till Mark- och miljödomstolen som då gav dem rätt. Att det alltså var fel att stoppa avverkningen.

Utlåtande från högsta instans

Omgående valde Skogsstyrelsen att överklaga det beslutet till högsta instans, Mark- Och Miljööverdomstolen. På onsdagen kom deras utlåtande som inte går på skogsägarnas linje utan ger Skogsstyrelsen rätt. Det innebär att Skogsstyrelsen får rätt att besluta om stopp av skogsavverkning där lavskrikan finns. Men själva sakfrågan gällande lavskrikorna i Hälsingland ska dock avgöras i mark- och miljödomstolen, enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.