Emy Maru har flyttat till Etiopien för att sköta kontakten med myndigheterna. Foto: SVT

Dottern: ”Innebär livstids fängelse eller dödsstraff”

Uppdaterad
Publicerad

Fikru Maru kommer med stor sannolikhet att åtalas för brott kopplad till den etiopiska terroristlagstiftningen. Först på måndag eller tisdag väntas åtalet bli offentligt. Dottern Emy Maru som befinner sig i Addis Abeba säger att familjen är i chock.

Den svenske läkaren Fikru Maru dömdes för en drygt månad sedan för kännedom om korruption på ministernivå i Etiopien. Under tre och ett halvt år satt han häktad på Kilintofängelset.

För drygt en månad sedan fördes han till sjukhus efter att hans ena lunga kollapsade och hans hälsotillstånd är fortfarande akut.

Fikru Maru

23 dog i fängelsebranden

Dagen efter han blev inlagd på sjukhuset stod Kilintofängelset i brand och 23 människor miste livet i samband med branden. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg kommer han med stor sannolikhet att åtalas för att med ekonomiska medel ha sett till att branden startade, ett brott som är kopplat till den etiopiska terrorlagstiftningen.

Läs mer: Fikru Maru misstänks för nya brott

– Han är helt förstörd. Terroristbrott ger livstid eller dödsstraff i Etiopien, säger Emy Maru.

Dottern: Absurda anklagelser

Vad tänker du, kan han vara skyldig till det här?

– Nej. Det är så absurda och befängda saker som sägs men de menar att han ska ha ätit för mycket choklad kvällen han blev sjuk och på så sätt lyckas höja sitt blodtryck som i sin tur ska ha sprängt lungan och det har han gjort för att kunna undvika branden, säger Emy Maru och fortsätter:

– Han skulle ha varit medveten om att det skulle börja brinna. De menar att det inte finns en möjlighet i världen att det var en slump att han blev sjuk  kvällen innan det brann, säger Emy Maru till SVT Nyheter Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet