Antalet inneliggande patienter med covid-19 sjunker kraftigt just nu. Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör säger dock att det inte är läge att slappna av. Foto: SVT/TT

Dramatisk nedgång av coronapatienter i Gävleborg – men regionen varnar för tredje våg

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på vården i Region Gävleborg är alltjämt hög, men sedan jul- och nyårshelgerna har antalet inneliggande patienter med covid-19 minskat dramatiskt. Faran är dock inte över och Region Gävleborg utesluter inte att det kan komma en tredje våg.

Under toppnoteringen i december låg 134 patienter med covid-19 på länets sjukhus varav 17 på intensivvårdsavdelningen, IVA. Under tisdagsmorgonen var antalet inneliggande patienter endast 32 varav fyra låg på IVA, detta efter att Gävleborg var det län där flest antal personer dog med covid-19 per 100 000 invånare i december.

– Det här viruset är ju väldigt lömskt och vi har mycket kvar att lära om det. Det visar sig att det kan både gå ned och skjuta iväg väldigt snabbt. Så det är ju absolut inte läge att slappna av, utan i stället känna stolthet som Gävleborgare att vi med en hård efterlevnad av riktlinjerna har lyckats skjuta tillbaka smittspridningen, säger Johan Kaarme.

”Ta höjd för att en tredje våg kan komma”

Under den andra vågen låg mer än dubbelt så många patienter med covid-19 på sjukhus jämfört med i våras. Vid den högsta noteringen i våras, den andra maj, låg 63 patienter på sjukhus med covid-19, vilket kan jämföras med toppnoteringen den 22 december då 134 patienter var inneliggande.

– Vi måste ta höjd för att en tredje våg kan komma på samma sätt som man verkar se i valda delar av Europa. Vissa länder har ju en uttalat hög “peak” och sedan några veckor av lugn innan det drar iväg igen. Det är det som vi vill förhindra, säger Johan Kaarme. 

Hör mer om coronasituationen i Gävleborg i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet