Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vecka 3 börjar hälso- och sjukvårdspersonal i Gävleborg att vaccineras. Foto: Jack Guez, AFP / TT

Hälso- och sjukvårdspersonal börjar vaccineras nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg ska börja vaccinera hälso- och sjukvårdspersonal i nästa vecka. Först ut är sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvården, biomedicinska analytiker och läkare på särskilda boenden för äldre.

Beslutet fattades under fredagen i hälso- och sjukvårdsledningen och stöds även av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

– För oss i den politiska ledningen har det varit viktigt att hela tiden noga följa upp att Region Gävleborg kan erbjuda också medarbetarna tidig och bra tillgänglighet när det gäller vaccineringen. Nu kan Region Gävleborg komma igång tidigt med vaccinering för delar av personalen, vilket gör det möjligt att minimera personalbrist och öka tryggheten för medarbetarna, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) i ett pressmeddelande.

Särskilt viktig personal

Motiveringen bakom beslutet att börja med sjuksköterskor och undersköterskor på IVA, samt de biomedicinska analytikerna är att de lyfts fram som särskilt viktiga eftersom vården blir väldigt sårbar vid deras sjukfrånvaro. 

– Det är svårt att välja mellan personalgrupper, och beslutet har fattats snabbt för att vi inte ska försena användningen av vaccindoser. Dialogen kring vaccinationerna av egen personal fortsätter, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinsamordnare. 

När det gäller läkare på särskilda boenden så argumenterar man för att de ska likställas med kommunala sjuksköterskor i äldreomsorgen, som ingår i fas 1. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet