Foto: SVT

Dubbelt så många tiggare

Uppdaterad
Publicerad
Det senaste året har antalet tiggande EU-migranter fördubblats i landet, enligt en undersökning som SVT Nyheter gjort. Ökningen är markant även i Gävleborg.

Samtliga kommuner i Gävleborg som svarat på SVT Nyheters stora enkät uppger att antalet tiggare ökat det senaste året.
Det saknas exakta uppgifter på hur många tiggande EU-migranter det egentligen finns i landet, men ett uppskattat antal uitifrån enkätsvaren är mellan 3.900 och 4.700.

Det innebär att antalet fördubblats jämfört med den beräkning som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) lät göra förra sommaren.

Bland de Gävleborgskommuner som svarat bekräftas bilden, samtliga uppskattar att antalet tiggande EU-migranter ökar, något som man har märkt av på RIA/Hela Människan i Gävle.

– Under vintern har vi märkt att antalet som vi träffar ökat från 10-20 stycken, till fler än 50 i februari, säger föreståndaren Roland Söderberg.

Inte längre ett stadsfenomen

I takt med att fler tiggare anländer till landet så sprider sig fenomenet från städer och ut över landsbygdskommunerna. Ockelbo är till exempel en av de 40 kommuner som tidigare inte hade någon tiggande EU-migrant men som har det numera.

Det är oftast ideella organisationer som har direktkontakt med tiggarna och Roland Söderberg efterlyser bättre kunskap och samordning bland samhällets instanser.

– På nationell nivå måste vi också jobba gentemot EU och de regeringar som är med och skapar det här utsatta läget för så många människor.

Frivilliga och myndigheter måste samarbeta

Sedan i januari arbetar Martin Valtersson som regeringens nationella samordnare i frågor kring utsatta medborgare inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet och han håller med om att det finns mycket som behöver åtgärdas.

– Det är en del av mitt uppdrag att se över vad kommuner, landsting, statliga myndigheter men också frivilligsidan kan göra. Hur man kan arbeta med den här frågan och hur man kan samarbeta. För varken frivilligsidan eller det allmänna klarar den här situationen helt på egen hand, säger Martin Valtersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet