Brandflygen kan komma att stanna ytterligare en vecka om MSB:s förfrågan går igenom. Foto: SVT

Dystert väderläge – men mycket internationell hjälp på ingång

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ser tyvärr att vädret inte kommer att förbättra situationen. Tillfälligt i norra Sverige, men inte i södra. Vädret är inte med oss, sa Britta Ramberg, operativ chef på MSB, vid en presskonferens på lördagsförmiddagen

– Det är ett mycket allvarligt läge. Räddningsstjänsterna ser inte att man kan släcka bränderna i nuläget utan man arbetar med att begränsa dem. Värmen och torkan är ett stort problem.

Större än 2014 – enbart i Hälsingland

Hans Nornholm, operativ chef, säger till P4 Gävleborg att han nu uppskattar att brandområdet i nordvästra Hälsingland är 15 000 hektar stort. Storbranden i Västmanland 2014 omfattade ca. 14 000 hektar.

Bränderna i Hälsingland prioriteras

De italienska och franska räddningsplanen fortsätter att släcka i Kårböle. De norska helikoptrarna jobbar i Jämtland och Gävleborg. Extra dansk markpersonal är på väg till Kårböle.

– Branden kring Kårböle är mest intensiv just nu, den blir värre och värre. Det är den mest prioriterade branden,  säger Peter Arnevall, räddningschef och sakkunnig på MSB.

Hoppas på väderomslag

Enligt MSB ser man i nuläget inget hopp om att kunna släcka bränderna, utan man arbetar främst med att begränsa dem.

– De här typerna av bränder är otroligt svårsläckta. Jag måste poängtera att vi inte har något som helst hopp om att släcka de här bränderna på något annat sätt än genom ett väderomslag, säger Peter Arnevall.

Fler helikoptrar

Helikoptrarna som kommit från Tyskland är i Sundsvall och en helikopter är på väg in från Litauen. Man ser också över andra erbjudanden om hjälp från andra länder, är beskedet från MSB . Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Under dagen har också 140 polska brandmän anlänt till Trelleborg, med brandbilar och full utrustning. De kommer nu att sättas in mot bränderna i Jämtland.

Fortfarande är bränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland på över 20 000 hektar, uppger MSB. En mer exakt siffra finns inte i nuläget.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.