Supporterutrustning för Edsby-fans Foto: SVT

Edsbyn förverkligade sina finaldrömmar

Att två hälsingelag möts i SM-finalen i bandy har bara hänt en gång. Då, 1963 besegrade Broberg Edsbyn. Men efter Edsbyns seger mot Sandviken igår är det nu dags för ett klassiskt hälsingederby när ärkerivalerna Bollnäs och Edsbyn för första gången drabbar samman i en final.

Efter Sandvikens 2-1 ledning i matchserien mot Edsbyn var det nog inte många som trodde att hälsingarna skulle vända på det hela och lyckas åstadkomma ett historiskt hälsingederby i finalen.

Men i går kväll blev det ett faktum -  efter två raka Edsbysegrar står det klart att det är Edsbyn som möter Bollnäs i lördagens final.

–Det är klart jag ska. Självklart, säger Hilma Bergh på frågan om hon ska gå på finalen.

Hur ser du på att det blir Bollnäs

– Ja det är ganska spännande, det är trökigt att förlora men det är också bästa matchen att vinna, så det är på två vis.

Busskrig

Men två finallag på bara några mils avstånd innebär en del praktiska problem när alla hälsingar ska ta sig till finalarenan i Stockholm. 

– få ihop bussar. Det är många bussar som är uppbokade av Bollnäs, berättar Edsbyns marknadsansvariga Fanny Gunnarsson

Litet av ett busskrig?

Ja busskrig i dag och bandykrig på lördag, säger Fanny Gunnarsson med ett skratt.

Historien talar för Edsbyn

Mellan 2004 och 2009 spelade Edsbyn sex raka finaler och av dem lyckades laget vinna fem gånger. Men sedan dess har framgångarna inte varit lika stora och inte många trodde på laget inför den här säsongen. Så frågan är vad som ligger bakom framgången.

– Jag tror det finns en tradition av att spela som ett lag. Det är klart att det finns väldigt duktiga individer men det är ändå det att vi gör det tillsammans, menar klubbens ordförande Michael Bolin.

I Edsbyn snackas det bandy ofta och inför en final mot Bollnäs är intresset på topp. Och en finalplats ska förstås firas så det har gått åt en hel del rödblå bakverk i dag.

– Vi har gjort massor av tårtor och bakelser i dag.

Men hur ska det bli då om ni vinner?

– Ja vi sa just det att vi har tagit oss till final nu, hur ska det bli nästa måndag, jag hoppas att vi är lika glada då, avslutar caféägaren Marianne Sommar med ett skratt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer