Docent Jenny Madestam ser flera faror med att inte kunna ses fysiskt i nämnder och fullmäktigemöten. Foto: TT, SVT

Den nya digitala demokratin: ”Det är bekymmersamt att inte ses fysiskt”

Uppdaterad
Publicerad

När regionfullmäktige i Gävle för första gången skulle hållas digitalt slutade det med ett rejält fiasko. Det har vi berättat om tidigare. Men hur rättssäkra är de digitala mötena i våra folkvalda församlingar egentligen? Vi frågade Jenny Madestam som är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Det är förstås bekymmersamt när det blir problem som i det här fallet. Men den digitala demokratin måste rulla vidare. Det här är ju också anledningen till att man ses fysiskt i folkliga församlingar, säger Jenny Madestam.

Många risker med digitala möten

De heldigitala mötena för med sig andra problem också enligt Jenny Madestam. Hur vet man att ingen annan lyssnar och att ledamöterna inte är utsatta för påtryckningar av andra som inte syns i rummet?

Digital demokrati i Gävleborg

– Risken finns om man ska framföra argument att det står någon bredvid och försöker påverka hur man ska framföra sina argument. Det blir väldigt relevant när det handlar om ärenden som det är sekretess kring, att ingen familjemedlem lyssnar till exempel, säger Jenny Madestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital demokrati i Gävleborg

Mer i ämnet