Inte mycket gick rätt under fredagens regionfullmäktige via Teams. Många vill komma till tals, men det fungerade inte och slutade med allmänt virrvarr.

Kaos på digitalt regionfullmäktige: ”Ett demokratihaveri”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborgs första regionfullmäktige för året slutade i kaos. Både bild och ljud krånglade och efter fem timmar hade inte ens uppropet kommit till stånd.

– Nej, nu var det någon som ramlade ut. Rör inga knappar i onödan nu, sade Kenneth Nilshem, (C), regionfullmäktiges ordförande, under mötet.

Region Gävleborgs första möte via den digitala världen gick inte som man hade hoppats. Ljudet krånglade, bilden strulade och fullmäktiges 75 ledamöter dök upp hipp som happ i visningsfönstren till mångas irritation.

Regionfullmäktiges ordförande Kenneth Nilshem (C) hade det svettigt de första timmarna innan man till sist avbröt för en längre paus efter att det mesta handlat om ordningsfrågor och datorvana.

Digital demokrati i Gävleborg

– Det är minst sagt kaos. Man måste ha teknik som fungerar för det är ett demokratihaveri när man inte kan få ett regionfullmäktige att fungerar digitalt, säger Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition.

Fick hyfsad ordning på mötet

Efter klockan 14.30 fick man hyfsad ordning på mötet och tog frågor som ”inte var så kontroversiella” enligt ordföranden i första hand. Han bad även att ledamöterna skulle begära ordet så lite som möjligt.

Vi var i kontakt med Kenneth Nilshem (C) och hans sekreterare direkt efter mötet, men ingen ville kommentera varför mötet inte fungerade som tänkt, vilken påverkan de har på demokratin eller Patrik Stenvards kritik.

Se och hör hur mötet gick till i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital demokrati i Gävleborg

Mer i ämnet