Hör ordföranden för fotbollstältet i Ljusdal berätta hur nära det är en konkurs Foto: Cissi Eriksson Granér, SVT

Efter tältraset i Ljusdal – bolaget kan gå i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

I fredags rasade fotbollstältet i Ljusdal och fick så stora skador att det inte går att laga. Det här innebär att bolaget som driver anläggningen och ägs av fem idrottsföreningar i värsta fall kan gå i konkurs.

Det gigantiska fotbollstältet som annars är trettio meter högt ligger nu som en urvriden disktrasa över fotbollsplanen. Det var i samband med snöborttagning som stora massor släppte samtidigt och gjorde att tältet brast. Av det 7000 kvadratmeter stora tältet har hundratals rivits sönder. För bolaget Fotbollshallen i Ljusdal, som ägs av kommunens fem fotbollsföreningar, kommer raset få stora ekonomiska konsekvenser.

Den försäkring som finns täcker inte den här typen av scenario och exakt hur garantierna ser ut från den finska leverantören har man inte hunnit lusläsa. Nu ligger allt fokus på att boka av alla inplanerade verksamheter.

Näringsverksamheten i Ljusdal drabbas också

Förutom att det här blir en stor ekonomisk förlust för bolaget som driver fotbollstältet kommer hela näringen i Ljusdal också att drabbas tror Per Löfgren, ordföranden i Fotbollshallen i Ljusdal.

– Det finns hotell, vandrarhem, restauranger, konferensanläggningar och matvaruaffärer som har ganska stor omsättning av den lägerverksamhet som vi bedriver. De drabbas också väldigt hårt av det här.

”Ett gigantiskt bakslag”

Tältet har kostat 18 miljoner kronor. Lånet har en avskrivning på 20 år och man är inne på sin fjärde säsong. Hur man ska lösa det vet man inte idag.

– Det är tufft, tråkigt och det är ganska tomt inombords. Vi har gjort otroligt mycket för att det här ska fungera. Vi tycker att vi har gjort ett bra bokningsläge framåt och hade många spännande matcher inplanerade. Vi hade och fått bra snurr på verksamheten så det här kommer som ett gigantiskt bakslag, säger Per Löfgren.

Hör Per Löfgren, ordföranden i Fotbollstältet i Ljusdal, berätta om hur nära de är en konkurs i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer