Efter stora växthusbranden i Hofors – nu återställs byggnaden

Publicerad

Rökmoln slog upp mot himlen när delar av det stora växthuset i Hagaparken i Hofors brann i augusti förra året. Nu återställs byggnaden som drabbades av eld-, rök- och vattenskador.

– Det var en chock för mig, säger Christina Hansson, verksamhetschef Haga trädgårdar.

Christina Hansson blev själv vittne till branden. Hon var på väg in i Hofors med bil när hon först blev omkörd av räddningstjänsten, för att sedan få syn på rökmolnen.

– Jag minns att jag sprang fram till en av brandmännen och frågade vad som hade hänt, säger hon.

Började brinna i soptunnor

Teorin är att branden startade i några soptunnor som stod längs med husfasaden. Värst drabbades verkstadsdelen men andra delar fick också rök- och fuktskador.

Själva växthuset klarade sig tack vare att plasttaket var brandhärdat.

– Annars hade allt brunnit upp, säger montören Ola Johansson, som byter ut några enstaka plastrutor i taket som var närmast branden.

Verksamheten påverkades

I växthuset tar Haga trädgårdar emot människor som behöver arbetsträning, praktik och språkträning. Efter branden kunde de inte ta emot lika många deltagare som tidigare.

– Vi hade inte så mycket sysselsättning och ingen personalavdelning som vi kunde vara på heller. Till sommaren blir det en nystart, säger Christina Hansson.

Till sommaren återställs byggnaden. Kostnaden beräknas till 9,5 miljoner kronor. Hofors kommun betalar av det en självrisk på en halv miljon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.