Läget har förbättrats vid Kårböle men faran är långt ifrån över, enligt Hans Nornholm, räddningstjänsten i Ljusdal, Foto: SVT

Bränderna som hotar Kårböle tillfälligt hejdade

Uppdaterad
Publicerad

Läget under dagen kring bränderna i Ljusdals kommun har förbättrats något, säger Hans Nornholm, operativ chef för räddningsarbetet i nordvästra Hälsingland. Den intensiva vattenbombningen från flygplan har gett resultat.

– Vi har haft massiv vattenbombning med fyra flygplan på samtliga fronter som hotar Kårböle. Byn hotas i princip av alla de tre större bränderna, Nötberget, Enskogen och Ängra. Samtliga de bränderna har vid olika tillfällen rört sig mot Kårböle.

Skulle du vilja säga att faran är över för Kårböle?

– Absolut inte. Vi har jobbat med brandfronterna som hotar byn och just nu ser vi resultat. Men ingen av bränderna är under kontroll, säger Hans Nornholm, till SVT.

Inga fler evakueringar

Inga ytterligare evakueringar har behövt göras under dagen. Igår fick innevånarna i Finneby och Huskölen lämna sina bostäder.

Sedan tidigare har de boende i Enskogen och Kårböle också tvingats lämna sina hem.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet
Mer Gävleborg
Mer Nyheter