Vägen i Kårböle är avstängd. Här vid värdshuset. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Kårböle utrymt – elden hotar byn

Publicerad

Kårböle, i nordvästra Hälsingland, har evakuerats. Meddelandet om utrymningen kom via ett VMA till invånarna på onsdagskvällen. Detta sedan brandområden i närheten fördubblats i omfattning det senaste dygnet.

Därför uppmanades alla invånare i Kårböle i Ljusdals kommun att utrymma. Byn skulle vara helt tom klockan åtta på torsdagsmorgonen.

– Det gick över förväntan. Polisen fick i uppgift att det skulle vara utrymt innan klockan 8.00 imorse, och man var klar med uppgiften redan klockan 04.00-05.00, säger Mats Käll, ställföreträdande bataljonschef på Hemvärnet till SVT Nyheter.

I Kårböle bor mellan 70-90 personer som nu alltså har tvingats utrymma på grund av bränderna som härjar i Hälsingland.

Får lämna med bussar

– Vi måste utrymma Kårböle och det är lika bra att göra det i tid. Branden har vuxit nästan till den dubbla ytan sedan i går, berättade Hans Nornholm som är skadeplatschef, för P4 Gävleborg på onsdagkvällen.

– Vi kommer ha bussar och kommer ha en uppsamlingsplats vid kyrkan där första bussen går klockan 21.00 och 03.00 i kväll.

Boende för evakuerade

Trygghetsnavet på Furugården i Los har beredskap att ta emot personer som behöver det. Representanter från kommunens posomgrupp finns också på Furugården i Los.

För dem som inte ordnat eget boende har kommunen sedan tidigare ordnat så att det finns boende i stugor i Färila Idrottspark. Alternativt erbjuder Hamra Vildmarkscenter och så boende för behövande.

Ljusdals kommun har ordnat med boende för personer med hemtjänst.

UPPDATERING

Enligt den senaste lägesrapporten från Länsstyrelsen Gävleborg är brandområdet mycket större än tidigare känt. Man bedömer att branden täcker hela 8500 hektar.

Du kan se en karta över brandområdet här.

LÄS MER: Här hittar du Viktigt meddelande till allmänheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet