Det har kommit in många förfrågningar från allmänheten till Ljusdals kommun om hur man kan hjälpa till i arbetet med de stora skogsbränderna. Foto: SVT/TT

Många frivilliga anmäler sig till kommunen

Uppdaterad
Publicerad
Många vill hjälpa till med skogsbränderna som just nu härjar fritt i Ljusdals kommun. Kommunen har fått in många förfrågningar från allmänheten om hur man kan hjälpa till i arbetet.

– Just nu har jag registrerat omkring hundra samtal och mail. Men många har lämnat långa listor med namn och hela familjer, säger Åsa Juhlén i krisinformationsgruppen på Ljusdals kommun. 

Vad vill människor hjälp till med?

– Allt, högt och lågt. Folk kan ställa upp som skjuts, med mat, boende, ta hand om djur, dra slang, med fordon som fyrhjulingar och lastbilar. En person som hörde av sig hade en gammal brandbil på tomten. Det är verkligen allt, säger Åsa Juhlén, som också försöker ta reda på vilka kompetenser de som höra av sig sitter inne på. 

– Det kan vara sjukvård eller om man har arbetat som deltidsbrandman.

Hit kan du höra av dig

På grund av den stora viljan att hjälpa till har kommunen inrättat telefonnumret 076-767 98 19 och e-postadressen krisinfo@ljusdal.se där du som vill kan anmäla dina frivilliga insatser. 

Här hittar du mer information.

Brinner på sju ställen 

Just nu brinner det på sju ställen i kommunen. Ingen av bränderna ska vara under kontroll. Kårböle, en småort med 75 invånare hotas av evakuering på grund av branden på Nötberget. 

– Räddningstjänsten har gjort vissa framsteg under natten och man har nått lite resultat kring Nötberget, säger Pär Jonsson, informationschef på kommunen. 

Två italienska brandflygplan ska hjälpa till med släckningsarbetet i främst Härjedalen och i just Ljusdal. När det kan börja flyga över de brandhärjade områdena är ännu oklart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet