Vägen i Kårböle är avstängd. Här vid värdshuset. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Hotet mot Kårböle tillfälligt avvärjt

Uppdaterad
Publicerad
– Under natten koncentrerade vi insatserna kring Nötberget, norr om Kårböle och brandområdet vid Ängra, och det har gett resultat, säger Hans Nornholm, som just nu leder räddningsarbetet.

Under gårdagen gick Ljusdals kommun ut med ett förberedande meddelande till invånarna i Kårböle att det skulle kunna bli frågan om en evakuering. Då såg man en stor risk att branden på Nötberget skulle sprida sig söderut.

– Just nu ser vi inte någon risk att branden sprider sig dit, säger Hans Norbholm och menar att nattens insatser gett resultat.

När det gäller branden kring byn Enskogen, där man tidigare har evakuerat boende, har man inte jobbat med den under natten. Där kommer man att sätta in krafterna under onsdagen.

Så är läget kring bränderna

Vid lunchtid var läget med de tre stora bränderna, Nötberget, Ängra och Enskogen följande:

– Enskogen och Ängra har i princip gått ihop och vi betraktar det som en brand just nu, säger Hans Nornholm, räddningsledare. Spridningen med vinden tenderar att vara norrut.

Branden på Nötberget sprider sig också norrut. Det är mot obebyggt område, men det finns en kraftstation i närområdet som i ett senare skede kan vara hotad.

– Kårböle klarar sig bra just nu, både från eld och rök, säger Hans Nornholm.

Oklara besked om brandflygplan

När det gäller frågan om brandflyg berättar Nornholm att man är försiktigt optimistiska när det gäller att få ett plan som i sånt fall ska lyfta från Örebro. Det ska ha kommit dit vid 13-tiden. Det brandflygplan som just nu arbetar i Lillhärdal i Härjedalen kommer att var kvar där.

– Det skulle göra en enorm skillnad för de är så mycket effektivare än helikoptrarna, säger Hans Nornholm.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet