Bilden har ingen koppling till händelserna i artikeln. Foto: Jessica Gow, TT

Elev blev slagen och sparkad – Staffansskolan gjorde inte nog

Uppdaterad
Publicerad

Eleven blev slagen, sparkad och kallad nedsättande ord. Nu får Gävle kommun bakläxa på sin hantering av fallet på Staffansskolan. Insatserna var varken snabba eller effektiva nog för att följa skollagen.

Anmälan kom till Skolinspektionen i början av oktober 2016 och gjordes av en förälder till eleven, som då hade varit utsatt för kränkande behandling ända sedan 2013. Eleven har enligt anmälan blivit slagen, sparkad och knuffad av andra elever, har dagligen fått höra nedsättande ord och blivit retad, fått ägodelar förstörda och anklagats för saker den inte har gjort.

Gävle kommun som är huvudman för Staffansskolan har en delvis annan uppfattning om hur utsatt eleven varit och tycker att det vid flera anmälda tillfällen inte funnits tillräckligt underlag för att avgöra om det skett en kränkande behandling.

Borde gjort mer

Flera av händelserna som skolan fått kännedom om utreddes också först när det hela anmäldes till Skolinspektionen. Men huvudmannen håller med om att eleven verkligen har kränkts vid flera tillfällen. Trots det har eleven fortsatt uppleva kränkningarna.

Skolinspektionen fattade delbeslut i november 2016 som gällde trygghet och studiero för eleven. Nu har myndigheten granskat ärendet och kommit med sitt beslut, där man menar att skolans huvudman inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt skollagen.

Kan bli fråga om skadestånd

Gävle kommun får nu ett föreläggande om att bättra sig på tre punkter: När man får kännedom om att en elev anser sig ha blivit kränkt ska man utreda snabbare, vidta de åtgärder som kan krävas för att förhindra upprepning, samt se till att personal och rektor anmäler uppgifter om upplevd kränkande behandling till rektor respektive huvudman.

Barn- och elevombudet ska utreda förutsättningarna för att eleven eventuellt ska få skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.