Osman Bayram, Ahmad Osama Al Saati och läraren Mikael Ståhllien. Foto: SVT/TT

Elever tvingas stanna hemma från klassresa

Publicerad

I morgon, fredag, åker tre niondeklasser på Norrsätraskolan i Sandviken till Polen och koncentrationslägren Auschwitz för att lära sig mer om förintelsen. Men alla elever kan inte följa med.

– Vi som är ensamkommande kommer inte kunna åka till Polen för vi kan inte ordna med pass, säger Ahmad Osama Al Saati i klass 9b.

Det var två år sedan Ahmad Osama kom ensam till Sverige. Han går i nian på Norrsätraskolan i Sandviken, men han kan alltså inte följa med på klassresan till Polen. Att få sitt pass från Syrien, där han kommer från, skulle kosta runt 7 000 kronor. Pengar som inte finns.

Hade inte rätt papper

Han är inte ensam. Flera av hans klasskamrater tvingas nu stanna hemma från resan. Ett nytt problem att ta hänsyn till menar läraren Mikael Ståhllien.

– Vi bokade en resa och när vi sen försökte få med alla elever, kunde vi inte det för alla hade inte rätt papper, säger han och fortsätter.

– Det finns syskonpass, en person har alltså hela syskonskaran på samma pass, och så är det uppehållstillstånd, det ska vara permanent eller icke permanent. Det var mycket att forska i för att veta vilka som kan följa med, säger Mikael Ståhllien.

Resa inom Sverige

Nu kommer istället de tjugotalet elever som inte kan åka till Polen få åka på en resa inom Sverige med samma syfte.

Tanken på ställa in resan helt och hållet, har däremot inte funnits.

– Det är synd om vi skulle ställa in hela resan. Då tycker jag att det blir fel åt andra hållet, säger Mikael Ståhllien.

– Det känns så tråkigt att vi inte kommer kunna åka med. Man kan inte förstå något på riktigt som man inte ser i verkligheten. Man lär sig av en bok, men kan inte förstå allt som har hänt, säger Ahmad Osama Al Saati.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.