Följ med ut i skogen utanför Kårböle där Elin berättar om sin hemby och varför hon varken vill eller kan bo här permanent i dag. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Kollektivtrafiken tvingade Elin att flytta från Kårböle – ”Det är sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Pahlbäck hade inget val. Skulle hon gå gymnasiet var hon tvungen att lämna landsbygden och Kårböle – på grund av länets kollektivtrafik. Och hon har aldrig flyttat tillbaka.

– Det är dåligt att man inte hade något val. Jag tror att fler hade bott i Kårböle i dag om vi inte hade tvingats flytta då, säger Elin Pahlbäck.

Första bussen till Ljusdal lämnade Kårböle en timme efter att skolan hade börjat. Så Elin flyttade till Ljusdal för att gå gymnasiet och där bor hon kvar, nu med egna barn och familj.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Saknar Kårböle

Kårböle är en viktig plats för henne, men hon säger att hon varken vill eller kan bo där i dag, eftersom servicen har förändrats så, sedan hon växte upp där.

– Vi hade skola och förskola. Simskola och skidskola. Det fanns en mataffär och mack, frisör och BVC några dagar i veckan. I dag finns bara värdshuset kvar, säger Elin.

En plats för familjen

Däremot bygger hon nu en stuga till sig och sin familj, i sin barndomsby Kårböle. Fritidshuset de bygger är stort. Det är högt i tak och har plats för hela familjen. Ändå vill hon inte bo här permanent.

– Det beror främst på att det inte finns någon barnomsorg i Kårböle. Man skulle behöva åka till Färila för att lämna på förskolan. Sedan har man fler möjligheter till jobb när man bor i Ljusdal. Man kan jobba i både Hudiksvall och Bollnäs till exempel, säger Elin Palbäck.

Lever landsbygden där du bor? Berätta i vår chatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet