Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Politikerna har gett oss uppdraget att hela länet ska leva men någonstans går gränsen”. Hör trafikutvecklingschefen Johnny Olofsson om varför det inte går någon buss till Kårböle, och vad det finns för eventuell lösning framåt. Foto: Malin Eirefelt/SVT

X-trafik om varför Kårböle inte har någon busslinje: ”Någonstans går gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

X-trafik har ingen buss som går till eller från Kårböle i dag. Byn är för liten för att det ska vara ekonomiskt och miljömässigt hållbart att köra dit, säger trafikutvecklingschefen Johnny Olofsson.

Hela länet ska leva. Det säger till och med politikerna. Ändå kör inte X-trafik en enda buss till Kårböle. En buss från Härjedalen passerar Kårböle på väg till Ljusdal och den kan byborna använda. Men det finns ingen möjlighet för Kårbölebor att ta sig till eller från arbete eller skola med kollektivtrafik. Varken med Härjedalens eller Gävleborgs fordon.

– Någonstans går gränsen för vad kollektivtrafiken ska serva i ett län. Är det en by med två eller 30 invånare? säger Johnny Olofsson.

Tvingades lämna landsbygden

När Elin Pahlbäck skulle börja gymnasiet 2005 gick det bussar från Kårböle till Ljusdal. Men dagens första buss lämnade Kårböle en timme efter att skolan hade börjat. Så Elin och alla andra ungdomar i Kårböle tvingades flytta hemifrån för att gå gymnasiet.

Då bodde drygt 150 personer där. I dag är de strax över 100.

– Jag tror att fler hade bott i Kårböle i dag om man hade blivit kvar. Om man inte hade varit tvungen att flytta då, säger Elin Pahlbäck.

Taxi till Kårböle

Och i dag har alltså X-trafik ingen trafik alls till Kårböle..

– Men vi tittar just nu på ny anropsstyrd trafik med taxi. Så någon innovativ lösning kan det bli, framåt, säger Johnny Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet