Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till kajen där Emils nya lägenhet byggs – och hör hur han tänker kring sin privatekonomi framöver. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Emil köper sin första bostad – mitt i räntepeaken

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan skrev han på kontrakt för en nyproducerad tvåa med havsutsikt på Kattvikskajen i Hudiksvall. Då var nollränta normalläge. I september är det dags att flytta in och nu är stämningen en annan. Det höga ränteläget har fått 22-åriga mäklaren Emil Dahlin att överväga att ansöka om amorteringsfrihet – för att kunna bibehålla sin livsstil och kunna spara även när räntan är som högst under ett år framöver.

Den 26 april höjde Riksbanken styrräntan ännu en gång och styrräntan är nu den högsta på 15 år. Äldre generationer har varit med om räntor som är bra mycket högre än den vi ser nu. Men 90-talister och 00-talister upplever för första gången att bolånen äter upp en stor del av månadsinkomsten.

Emil Dahlin bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, men till hösten flyttar han in i sitt första egna boende.

– Jag har självklart räknat på att jag ska klara av boendekostnaderna även om räntorna stiger. Men det är annorlunda när man tittar på det nu och inser hur mycket man kommer behöva betala, säger Emil Dahlin.

Vill pausa amorteringen

Sedan 2016 har Sverige ett amorteringskrav som säger att låntagare måste amortera 1 procent om belåningsgraden överstiger 50 procent av värdet på fastigheten. Är belåningsgraden över 70 procent måste man amortera 2 procent.

Men det finns undantag och ett undantag är om man har köpt en lägenhet som är nyproducerad.

– Jag hade tänkt amortera när jag skrev under. Men det slog mig för ett tag sedan att jag nog ska pausa amorteringen första året, under räntepeaken.

Han planerar att ha rörliga räntor.

– När räntorna går ner, kanske nästa år, kan jag börja amortera, säger Emil Dahlin.

I klippet: Följ med till kajen där Emils nya lägenhet byggs – och hör hur han tänker kring sin privatekonomi framöver.

Pressad hushållsekonomi och pausad amortering

  • Nyutlåningen under de första månaderna 2023 är den lägsta sedan 2014. En liknande utveckling gäller tilläggslån.
  • Efterfrågan på en tillfällig amorteringspaus bland låntagare har ökat. Undantag från amorteringskrav på grund av särskilda skäl används alltmer frekvent hos bankerna.
  • En låntagare kan beviljas undantag om hen har fått väsentligt försämrade ekonomiska förutsättningar sedan lånet togs. Det är upp till långivaren att göra en individuell bedömning i varje enskilt fall. 
  • Antal hushåll som har fått beviljad amorteringslättnad har gått från några hundra i månaden till över 2 000 i månaden.

Källa: Finansinspektionens promemoria ”Bolånetagarnas marginaler och amorteringsundantag i början av 2023”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.