Urban Carlbäcker i Gävle har lämnat blod sedan 1974 och försöker ofta rekrytera vänner, men det är inte alltid lätt. Hör honom och sjuksköterskan Carin Fredin. Foto: Markus Dahlberg/SVT

”En del är rädd för sticket” – allt färre blodgivare i landet

Publicerad

Antalet blodgivare i landet minskar, vilket uppmärksammas på internationella blodgivardagen den 14 juni. I Gävleborg har man dock gått från att vara sämst i landet, till att nu gå mot den negativa trenden nationellt.

Omkring tre procent av landets vuxna lämnar blod, men antalet minskar, dock inte i Gävleborg. I länet finns 9 400 registrerade blodgivare, vilket är cirka 400 stycken fler än för tre år sedan.

– Vi har Blodomloppet i Hudiksvall en gång per år, där lyckas vi få in många nya, sen uppmanar vi att värva vänner, säger Carin Fredin, sjuksköterska på Blodcentralen i Gävle.

Mängden blod är generellt sett god i länet och Region Gävleborg kan till och med avvara blod till andra landsting, men på blodvissa grupper, som A+, B+ och AB-, finns ett större behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer