Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är plågsamt att se så unga människor som sörjer och saknar” – kyrkoherden Peter Södergård om sorgen i Delsbo. Foto: Robin Herzog/SVT

”Man tappar ord i den här katastrofen”

Uppdaterad
Publicerad
”Bygden är i sorg nu”, uppger kyrkoherden i Delsbo där en av de fyra 16-åriga pojkarna, som omkom i helgens tragiska bilolycka, bodde. Även på flera gymnasieskolor sörjer 16-åringarnas vänner och skolkamrater. Bland annat på Slottegymnasiet i Ljusdal där en av pojkarna gick i skolan. Även två unga kvinnor från Hälsingland vårdas på sjukhus, varav en med livshotande skador.

– Det är en fruktansvärd tragedi och våra tankar går till de närmast anhöriga.

Det var med sorg i rösten som Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, bekräftade att fyra 16-åriga pojkar omedelbart omkommit i en våldsam trafikolycka två mil söder om Sundsvall under söndagsnatten.

Under måndagen är det lugnt på olycksplatsen och få spår finns kvar efter helgens tragiska olycka. Däremot hänger sorgen kvar i bland annat i Hudiksvall och Ljusdal. Där två av de 16-åriga pojkarna gick på gymnasiet.

– Vi är väldigt ledsna, vi som jobbar här och känner den här personen, säger Åsa Sundström, rektor på Slottegymnasiet i Ljusdal där flaggan hänger på halv stång.

SVT möter upp rektorn utanför skolan. På marken formar flera tända ljus ett hjärta och ovanför dem står en skylt med texten: ”För alltid i våra minnen”. Trots coronarestriktionerna håller gymnasiet öppet för att eleverna ska ha en plats för att sörja.

– Det viktigaste är att de har en plats där de kan samlas och vara tillsammans, säger Åsa Sundström.

”Man tappar ord”

Även i centrala Delsbo, där en av 16-åringarna bodde, vittnar ljus, blommor och fotografier om sorgen.

– Man tappar ord – så är den här katastrofen, sammanfattar Peter Södergård, kyrkoherde i Delsbo kyrka, stämningen i bygden.

Under dagen har han tagit emot flera unga människor.

– Det är plågsamt att se så unga människor som sörjer och saknar, säger Peter Södergård när SVT besöker kyrkan.

Flicka från Hälsingland kämpar för sitt liv

Förutom de fyra 16-åringarna som omkom färdades även två flickor, även de från Hälsingland, i olycksbilen. En av dem, en 19-åring vårdas för livshotande skador på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hennes tillstånd beskrivs som kritiskt. Den andra, en 14-åring, vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala med mycket svåra skador. Men sjukhuset beskriver även hennes tillstånd som stabilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet