I dag föll hovrättens dom efter Sörforsolyckan. Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer kvinnan till fängelse i två månader samt skyddstillsyn. Foto: Ylva Holmgren SVT

Två år efter Sörforsolyckan: Hovrätten fastställer tingsrättens dom om fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tonårspojkar omkom i Sörforsolyckan för två år sedan.

Tingsrätten dömde föraren, en kvinna i 20-årsåldern, till två månaders fängelse och skyddstillsyn.

I dag meddelade hovrätten att de dömer kvinnan till samma straff som tingsrätten.

Det var i maj 2020 som en allvarlig olycka inträffade i Sörfors, utanför Sundsvall. En bil med sex personer, varav fyra hemmahörande i Hälsingland och två i Medelpad, voltade på väg från Hälsingland där de deltagit i en bilträff.

Fyra tonårspojkar omkom och efterspelet har blivit en utdragen historia.

Dödsolycka i Sörfors

Förhandlingen i Sundsvalls tingsrätt hölls den 16 februari 2021 och när domen föll drygt två veckor senare, den 4 mars, dömdes föraren till fängelse i två månader. Ett mildare straff än åklagaren hade yrkat på.

Överklagade domen

Samtliga parter överklagade domen kort därpå, men det över ett år tills dess att fallet togs upp i hovrätten. Något som ska ha att göra med pandemin, där flera förhandlingar i domstolen blivit uppskjutna.

– Det hade varit önskvärt om man hade kunnat ha förhandlingen tidigare. Det ska ju handläggas skyndsamt med hänsyn till att det är en ung person som är misstänkt och att det är allvarliga följder till följd av brottet, sa åklagaren Karin Everitt till SVT i samband med hovrättsförhandlingarna.

Nya bevis i hovrätten

Under hovrättsförhandlingen presenterade hon nya bevis i form av en utredning gjord av en trafikexpert som bedömt olycksbilens hastighet före olyckan – och mätt den till minst 144 km/h.

Åklagaren ansåg att straffet var för lindrigt och yrkade dels på ett skärpt straff för kvinnan och dels betydligt mer i skadestånd än vad tingsrätten bedömt ut. Försvaret bestred de yrkandena som åklagaren gjort.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom

I dag föll hovrättens dom i målet, och de delar tingsrättens bedömning i stora delar. Det betyder att också de dömer kvinnan till fängelse i två månader samt skyddstillsyn.

När det gäller skadestånd ändrar hovrätten tingsrättens dom och sänker beloppet som den tilltalade ska betala till flickan som skadades svårt i olyckan. Hon begärde ersättning för ärr, men då bevisningen enligt hovrätten inte var tillräcklig i den delen avslog de den begäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet