Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sovande nämndeman i hovrätten avgick i Sörforsmålet Foto: SVT

Sovande nämndeman i hovrätten avgick i Sörforsmålet

Uppdaterad
Publicerad

En av nämndemännen i Hovrätten för nedre Norrland uppges ha sovit under förhandlingarna i målet om den så kallade Sörforsolyckan, där fyra 16-åriga pojkar omkom.

Nämndemannen har nu avträtt målet på eget initiativ – men hovrättspresidenten anser att målet kan avgöras ändå. Det här berättar Sundsvalls Tidning.

Hovrättsförhandlingarna i målet om den tragiska dödsolyckan för två år sedan där en kvinna i 20-årsåldern från Hälsingland ställs till svars misstänkt för grovt vållande till annans död i fyra fall och grov vårdslöshet i trafik har hållits under måndagen och tisdagen den här veckan.

Under försvarets slutplädering frågade vice chefsåklagare Karin Everitt om det var så att en av rättens nämndemän satt och sov, enligt Sundsvalls Tidning. Svaret blev nej.

Enligt åklagaren kan det bli så att en rättegång måste göras om, om någon av rättens ledamöter sovit under pågående förhandling.

”Känns inte som ett avslut för oss”

Det hela väckte starka känslor hos de omkomna ungdomarnas föräldrar som fanns på plats i rättssalen.

– Är det de här som ska döma det som skett under olyckan? Det känns inte som ett avslut för oss, säger Margareta Larsson, mamma till 16-årige Max som var ett av dödsoffren vid olyckan till tidningen.

– Det är anmärkningsvärt att en nämndeman sover under en rättegång som handlar om att fyra unga personer har omkommit, säger Kattis Sundell, en av de andra drabbade föräldrarna.

”Påverkar inte utgången”

Sedan rättegången avslutats avträdde den utpekade nämndemannen direkt från uppdraget. Men rättens ordförande, hovrättspresident Agneta Ögren, menar att det inte kommer att påverka utgången i målet.

– Vi anser att vi är domföra även om en av nämndemännen avträtt sitt uppdrag, säger Agneta Ögren till Sundsvalls Tidning.

Den åtalade kvinnan dömdes mot sitt nekande till två månaders fängelse i tingsrätten. Hovrättens dom i målet meddelas senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet