Eva Alner Liljedahl är områdeschef i Gävle och beklagar händelsen. Foto: SVT,TT

Slog vad om antalet döda med covid-19 – rapporterade sig själv

Publicerad

Fem anställda på Försäkringskassan i Gävle ska ha slagit vad om hur många dödsfall med covid-19 som skulle rapporteras in av Folkhälsomyndigheten. Bland annat en enhetschef ska ha deltagit i vadslagningen, men det var också enhetschefen själv som senare kom fram och stoppade det hela. 

Enligt Försäkringskassans områdeschef Eva Alner Liljedahl ska vadslagningen ha skett vid åtminstone två tillfällen. Hon blev själv informerad om vad som pågick fredagen den 4 december och samlade måndagen därpå de anställda på Försäkringskassan till möte. 

– Det är fruktansvärt, det är så långt ifrån vår värdegrund så det är helt oacceptabelt, säger Eva Alner Liljedahl.

Coronaviruset i Gävleborg

Enligt uppgifter till SVT ska det vara det vara enhetschefen själv som efter ett tag kom fram och försökte stoppa vadslagningen. Händelsen i sig var något som Gefle Dagblad var först med att rapportera om, och att enhetschefen deltog var något som P4 Gävleborg rapporterade om först.

Utbildning kring värdegrund

– Enhetschefen insåg och reflekterade över hur fel det var så det var enhetschefen som stoppade det, säger Eva Alner Liljedahl. 

Just nu pågår en utredning, och en flera månader lång utbildning kring vilken värdegrund som gäller väntar medarbetarna. Under torsdagen togs även berörda medarbetare ur tjänst.

– De kommer inte att ha några kundkontakter och vi tittar just nu på vilka arbetsuppgifter som kan vara lämpliga medan internutredningen pågår, skriver Eva Alner Liljedahl i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet