May Germundshaug har fått hjälp av den nya metoden. Hör hennes erfarenhet kring behandlingen. Foto: SVT

May sökte hjälp för depression: ”Jag har blivit hörd och sedd”

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt ett år har Edsbyns hälsocentral arbetat efter den nya modellen och erfarenheterna pekar mot ett gott resultat.

Hälsocentralens egna undersökningar visar på flera positiva erfarenheter av det nya arbetssättet. Personalens upplevda stress har minskat från 35 procent till 0. För patienternas del har väntetiden för att träffa det psykosociala teamet minskat från 28 dagar till att i dag vara nere på två dagar. Och inte minst har sjukskrivningarna bland de pågående sjukfallen sjunkit från 44 till 26.

–Jag tänker att det beror på att vi har bättre metoder och då blir man frisk snabbare, berättar rehabkoordinator Sofia Rudman Palm.

Fler nöjda patienter

Enligt hälsocentralens mätningar är numera majoriteten av patienterna nöjda. May Gjemunshaug som sökt hjälp för problem med ångest och depression har erfarenhet både av hur det fungerade förr och den nya modellen och hon ser en skillnad mot tidigare.

– Nu upplever jag att jag blivit hörd och sedd och att man är intresserad av min hälsa. Tidigare var det nästan så att man varit ett problem att lösa.

Skriver ut mindre läkemedel

Damjana Berce som är allmänläkare ser också en annan effekt av det nya arbetssättet:

– Jag upplever att vi skriver ut ett lägre antal insomningsläkemedel, antidepressiva och lugnande läkemedel efter att vi har förkortat väntetiden till det psykosociala teamet.

Invånare per 1000 som fick antidepressiva läkemedel utskrivna 2018

Ockelbo            117,95      

Söderhamn      113,70

Bollnäs              109,78

Sandviken         109,57

Gävle                  106,52

Ljusdal               105,04

Hudiksvall          103,73

Ovanåker           100,97

Hofors                  99,78

Nordanstig          99, 69

Gävleborgs län 108,13  (män 73,74  kvinnor 143,00)

Källa Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.