Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som högst var vattnet här uppe” – drabbade Yngve Wassberg berättar om hur året efter översvämningen i Gävle varit i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Jan Peter Eriksson/SVT

Ett år sedan Gävle svämmade över – så gick det för drabbade Yngve Wassberg

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfyllda vägar, översvämmade källare och hus som riskerade att rasa – det var inte många i Gävle som gick till sängs den 17 augusti i fjol som kunde ana vad de skulle mötas när de vaknade.

SVT Gävleborg återvände till några av de drabbade för att se hur allt gått.

Enligt SMHI gav skyfallet 161,6 millimeter i Gävle mellan den 17-18 augusti. 101,9 millimeter av den nederbörden föll dessutom under två timmar.

Fortfarande brottas många med följder av regnvädret som lamslog stora delar av Gävle. Ett av husen som härbärgerar studenter vid Högskolan riskerade att rasa på grund av de stora vattenmassorna.

Frida Funemo berättar att det inte längre finns någon rasrisk vid studentboendet i Gävle.

– Det enda vi prioriterade var att få ut studenter, berättar Frida Funemo som är fastighetsskötare på K2A som driver studentboendet.

”Hela alltihop blev förstört”

Yngve Wassberg drabbades hårt av vattenmängderna som trängde in i hans källare. Än idag har han fortfarande inte fått ersättning för lösören – såsom verktyg och instrument.

I klippet ovan återvänder vi till några av de ställen vi besökte i samband med översvämningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet