EU:s utrikeschef Federica Mogherini ger nu sitt stöd till svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru. Foto: TT

EU-engagemang för Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikeschef Federica Mogherini ger nu sitt stöd till svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru, som suttit fängslad i Etiopien i närmare 4 år.

”Vi följer noga Dr Marus situation”, skriver hon i ett brev till svenska EU-parlamentariker. ”Jag har personligen tagit upp min oro för situationen kring mänskliga rättigheter vid mina diskussioner med premiärminister Hailemariam Dessalegn och kommer att fortsätta göra det”, skriver hon bland annat.

Väckte frågan om Fikru Marus situation

Bodil Valero (MP). Foto: TT
Fikru Maru

Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, från Gävle var den som väckte frågan om Fikru Marus situation, till EU-kommissionen.

– Det är mycket glädjande att EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherini har tagit sig an frågan och att EU-delegationen i Addis Abeba, tillsammans med den svenska ambassaden, bevakar Fikru Marus situation och uppmanar de etiopiska myndigheterna att respektera hans grundläggande rättigheter.

Fikru Marus situation

Fikru Maru är anställd på Hudiksvalls sjukhus och anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare. Han har suttit fängslad sedan 2013, dömd för inblandning i en korruptionsaffär med landets tullminister.

Maru har också anklagats för att ha deltagit i finansieringen av ett fängelseuppror i samband med en brand där ett tiotal fångar omkom. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter dock myndigheternas officiella bild av branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet