Bodil Valero (MP) initiativtagare till uppropet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fallet Fikru Maru till EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP), från Gävle, kommer nu att lyfta frågan om Fikru Maru, den svenske läkaren som sedan drygt tre år är fängslad i Etiopien, till EU-kommissionen.

Vid ett möte mellan Bodil Valero och Fikru Marus familj under fredagen så enades man om att en formell fråga till EU-kommissionen, om hur fallet hanteras, kan bidra till att sätta press på de Etiopiska myndigheterna. De kommer då att avkrävas en förklaring av EU-kommissionen om vad som händer i fallet med läkaren.

Det var rapportering kring Fikru Maru och de ständiga beskeden om uppskjutna förhandlingar och segdragna förhandlingar som fick Bodil Valero att engagera sig i fallet, för någon månad sedan.

Då bestämdes att hon skulle träffa familjen och Fikru Marus svenska advokat för att bestämma om vägen via EU-kommissionen skulle användas för att sätta press på de Etiopiska myndigheterna.

Mötte Fikru MKarus familj

– Vi träffades idag och jag har nu blivit insatt i alla turerna i det här fallet, säger Bodil Valero till SVT Nyheter Gävleborg. Och vi har enats om att jag ska agera när jag kommer till Bryssel.

– Frågan kommer formellt att ställas till EU-kommissionen nästa vecka och sedan kommer kommissionen att be de Etiopiska myndigheterna att redovisa vad som händer i fallet.

En process som kan ta ett par månader innan EU-kommissionen officiellt kan besvara frågan från den svenske EU-parlamentarikern.

Det senaste som hänt fallet var att den Etiopiska domstolen gick på sommarledighet i början av augusti. Beskedet tuill Fikru Maru och hans advokat var då att förhandlingarna skulle återupptas den 6 oktober och att domstolen då förväntade sig att försvaret presenterar sina bevis för Fikru Marus oskuld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet