Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Jimmie Laventzakis, Jola Andersson och Maria Yngvesson säger om att rösta i EU-valet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-valet – i Ramsjö och Hennan röstar endast en av fyra

Uppdaterad
Publicerad

Det är knappt två månader kvar tills det är EU-val och traditionellt sett har Gävleborgs läns befolkning låg tilltro till EU. I valet 2014 var det invånarna i Ramsjö-Hennans valdistrikt som stod för det lägsta valdeltagandet i länet, där gick enbart en av fyra röstberättigade till valurnorna. Vi har tagit temperaturen i byn inför årets val.

I nordvästra hörnet av Gävleborgs län ligger de två småorterna Ramsjö och Hennan som tillhör Ljusdals kommun. Där röstade 26,92 procent av de 535 röstberättigade i valet 2014. Det var där med ungefär en av fyra som deltog. I hela riket såg det annorlunda ut, 51,7 procent av befolkningen la sin röst och ett nytt rekord slogs alltså när Sverige gick till EU-val för femte gången.

Osynliga effekter

När SVT pratar med Ramsjöbor är det flera stycken som säger att effekterna av att vara med i EU inte syns i närområdet, och att det kostar mer än vad det smakar att vara medlemsland.

– Vi är ju ute på landet och folk har väl tappat mycket förtroende för EU-politiken. Och så tror jag att det är storstäder som mest prioriteras. Det är därför jag tror att det är lite lägre valdeltagande här ute, säger Jimmie Laventzakis, Ramsjöbo.

– Mycket pengar går till EU. Och så är det många pampar som får mycket betalt, visst de kanske ger tillbaka en del, men man vill se vad som faktiskt görs, säger Jola Andersson, Ramsjöbo.

Hör vad Ramsjöborna säger om valdeltagandet i EU-valet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer