Häng med till gården i Ilsbo, norr om Hudiksvall. Här är förråden fulla av saker. Sven-Erik har grejer till sex, sju hela auktioner. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Total nedstängning i Hälsingland – inte en auktion på över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Bondauktion, gårdsauktion och slagauktion. Kärt barn har många namn och den fysiska auktionen i Hälsingland är vanligtvis en levande och populär sysselsättning. Men pandemin har lamslagit hela branschen.

Nu har det gått över ett år sedan Sven-Erik Sjölund höll en auktion hemma på gården i Ilsbo, norr om Hudiksvall.

– Det är många som drabbas. Bara här runt Hudiksvall är det fem auktionsfirmor som inte har haft en enda auktion under hela 2020 och 2021, säger Sven-Erik Sjölund som har drivit auktionsfirma i Ilsbo i 20 år. 

Coronaviruset i Gävleborg

Han har sökt och fått bidrag för sina uteblivna inkomster. Så han klarar sig ekonomiskt. Däremot saknar han att kunna hjälpa kunderna som ringer, med att sälja deras saker.

Tippen i stället för auktion

Det ringer fortfarande personer varje vecka som vill ha hjälp att sälja till exempel dödsbon eller hem när äldre människor flyttar från hus till lägenhet. Att auktionsfirmorna inte får verka som vanligt gör att fler saker hamnar på soptippen, säger han.

– Det ser tyvärr mörkt ut för sommaren 2021 också, tycker jag. Även om jag tycker att folk borde få komma hit. Varuhus och restauranger får ju hålla öppet med restriktioner. Men vi och kulturbranschen tvingas hålla helt stängt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet