Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Kjell Larsson berätta om tre åtgärder som han anser behövs för att komma till bukt med utsläppen till havs. Foto: Privat/Kustbevakningen

Experten om oljeutsläppen i havet – det här behöver göras

Publicerad

För att minska antalet utsläpp från fartyg till havs är det flera saker som behöver förrändras. Det menar Kjell Larsson som är professor i sjöfartsvetenskap.

– Men ska inte förledas att tro att de är ofarliga, säger han om utsläpp av vegetabiliska oljor.

SVT Nyheter Gävleborg berättar i flera artiklar om lagliga oljeutsläpp till havs. Utsläppen kan ske när tankfartyg ska byta sin last och därmed måste rengöra sina tankar.

Utifrån det internationella regelverket  IMO (International Maritime Organization), är det lagligt att släppa ut vissa mängder av en del oljor. Det kan handla om tallolja, biodiesel och andra vegetabliska oljor.

Trots att de är lagliga att släppa ut så menar flera experter, forskare och Kustbevakningen som SVT Nyheter Gävleborg har pratat med att det är fel att dessa utsläpp får ske lagligt.

Se Kjell Larsson berätta om tre åtgärder som han anser behövs för att komma till bukt med utsläppen till havs, i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer