Foto: SVT

Explosion knäckte tak under räddningstjänstens övning i Rörberg

Uppdaterad
Publicerad

Under ett pass på Gästrike räddningstjänsts övningsanläggning i Rörberg exploderade plötsligt en gasolcontainer som används för att öva släckteknik. Efter undersökning släpptes brandmän tillbaka in i containern, som åter exploderade.

Det är brandmän från Ockelbo som övar rökdykning i Rörberg en kväll i början av april. Gasolcontainern börjar bete sig märkligt och vill inte antända under flera sekunder, men när det väl sker så blir det en kraftig smäll med en tryckvåg som följd.

I en tillbudsrapport till Arbetsmiljöverket skriver Gästrike räddningstjänst att systemet felsöktes och fungerade åter felfritt varpå rökdykare fortsätter att öva, men plötsligt kommer felet tillbaka.

Kraftig explosion

Brandmännen beordras ut och precis när sista rökdykaren har satt ena foten utanför containern kommer en så kraftig explosion att ”taket på anläggningen knäcks, palltraven utanför välter och en övningsledare som står cirka tio meter bort från dörröppningen får ögonbrynen svedda”, står det i rapporten.

Ingen kom till allvarlig skada under övningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.