Samarbetet berör i dagsläget ca 40 kommuner och ungefär 100 brandkårer i Värmland, Dalarna, Dalsland, Örebro län och Västmanland. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort räddningsförbund planeras – utan Gävleborg

Publicerad

100 räddningstjänster i mellansverige planerar att gå ihop i en organisation, men Gävleborg hamnar utanför. Enligt Gästrike räddningstjänst behöver inte stora organisationer betyda samma sak som bra samarbete.

Dalsland, Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanlands 100 räddningstjänster planerar att bilda ett gemensamt räddningsförbund för att stärka bland annat ledningsförmågan.

Robert Strid, räddningschef vid Gästrike räddningstjänst. Foto: Markus Dahlberg/SVT

I Gävleborg finns i nuläget fyra räddningsorganisationer. Att Hälsinglands tre nu vill samsas om en räddningschef och även utveckla samarbetet med Gästrikland är bra, enligt Gästrike räddningstjänsts räddningschef Robert Strid.

– Stort är inte lika med bra däremot så behöver man allliera sig så man vet att hjälpen kan komma om den väl behövs. Vi behöver hitta mer vardagliga strukturer, framförallt på ledningsnivå, för att bli bättre vid stora samhällsstörningar, säger Robert Strid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet