Mats Åberg är räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Hälsinglands räddningstjänster rustar inför kommande sommar

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsterna i Hälsingland vill införa en ny ledningsfunktion som ska ha ett övergripande ansvar vid stora händelser. Förslaget lämnas till kommunernas politiker och går troligtvis igenom, enligt räddningschefen Mats Åberg.

Arbetet med en gemensam chef vid stora händelser, en så kallad räddningschef i beredskap, påbörjades före sommaren och blev ännu mer aktuellt efter skogsbränderna, enligt Mats Åberg.

Han är räddningschef vid Norrhälsinge räddningstjänst sedan ett år tillbaka.

Start redan i vår

Hans motsvarighet i södra Hälsingland och i Ljusdal har nu enats om att de vill införa en ny organisation, som kommer vara på plats 1 april om allt går som de önskar.

Det nya sättet att jobba hinner då arbetas in före sommaren.

– Den nya funktionen finns alltid tillgänglig, har en samlad bild över alla händelser i Hälsingland och har mandat att fördela resurser inom de tre räddningstjänsterna. Det är också den personen som har kontakt med Gästriklands räddningstjänst och vidare, om det behövs, säger Mats Åberg.

Störst skillnad i Ljusdal

Södra och norra Hälsinglands räddningstjänster har tidigare haft en person som leder släckningsinsatsen, ute på fält, och en som sköter planering, analys och kontakt med andra, inne på stationen.

I Ljusdal har det varit samma person som har gjort allt. Så för Ljusdal kommer den nya funktionen innebära störst skillnad. Men även de andra två organisationerna ser fördelar med förändringen.

– Vi har inte haft någon med mandat att fördela alla resurser inom Hälsingland och som har haft en så bred överblick, säger Mats Åberg.

Har ni genomfört fler förändringar inför kommande sommar?

– Jag kan inte svara för de andra men vi i norra Hälsingland har köpt in en drönare för att snabbare kunna lokalisera potentiella skogsbränder själva när vi är ute. Vi har också planer på att köpa in en till så kallad skogsbrandscontainer att ställa i Delsbo, säger Mats Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet