Anders förlorade sin skog – branden var känd ett dygn innan släckinsatsen började

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För Anders Jonsson förändrades allt efter sommarens skogsbränder. Skogen som funnits i släkten i flera generationer förintades så gott som fullständigt. Kanske hade det inte behövt sluta så – om någon hade agerat när det första larmet kom.

Anders Jonsson blickar ut över de svarta stammarna som före sommaren var hans skog.  Av de tidigare 170 hektaren återstår idag bara fem hektar. 

–  När vi satte plantor här första gången, då var jag 13 år tror jag. Det är här man är uppvuxen, jag har varit med min pappa på det här stället och har varit med och röjt. 

Skogen han nu saknar har funnits i släkten i flera generationer. Anders berättar hur hans morfar färdades med häst för att ta hand om skogen. 

–  Och så tar jag över, och sedan efter några år så är den borta.

Sommarens största brand

Sommarens bränder slukade stora delar av Enskogen, ett stort område där Anders skog fanns. Men kanske hade det inte behövt sluta så. Två personer upptäckte branden i Enskogen redan under söndagen den 15 juli – men det dröjde tills dagen därpå innan släckningsarbetet påbörjades.

Då hade branden växt sig så stor att räddningstjänsten fick retirera tillbaka. Innan branden släcktes skulle den ha vuxit till den enskilt största branden i Sverige under hela sommaren.

Markägare i Enskogen menade att räddningschefen begått tjänstefel och polisanmälde Ljusdals räddningstjänst – men åklagaren har lagt ner ärendet.

Anders Jonsson och Ingrid Jonsson tvingades fly från sitt hem när branden kom. Foto: SVT

Anders Jonsson berättar om dagen då han och frun Ingrid satt på bron till huset och såg en polisbil komma.

–  Då sa Ingrid och jag att “nu får vi åka också”. Och mycket riktigt var det så. Och då var det jättejobbigt, både Ingrid och jag tyckte det var jättejobbigt att lämna hemmet. Det var det värsta. 

Kan du beskriva känslan när man tar bilen och ser sitt hem i backspegeln?

–  Ja, jättejobbigt. För man vet inte vad man kommer hem till.

”Måste ta bort det här och börja om”

Skogen han vuxit upp med är så gott som tillintetgjord. Uppdrag granskning är med Anders Jonsson den gråmulna decembermorgon han fruktat ända sedan sommaren – då hans brandskadade träd ska börja tas ner.

–  Det jobbigaste är att jag måste ta bort det här och börja om. Och jag kommer aldrig få vara med och se skogen vara så här lång, säger han.

Uppdrag granskning reportage Skogen brinner sändes onsdag 23 januari 2019. Du kan se det på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet