Den här bilden av en spanande helikopter över Enskogenbranden fångade Marielle Korend Larsson som arbetade som kommunikatör under släckningsarbetet. Foto: Marielle Korend Larsson

Polisanmälan mot räddningstjänsten har lagts ner

Publicerad

Privatperson slog larm om skogsbranden – men det dröjde ett dygn innan räddningtjänsten började släcka. Räddningstjänsten polisanmäldes – men åklagaren har lagt ner ärendet.

Markägare i Enskogen polisanmälde Ljusdals räddningstjänst efter skogsbränderna i somras.

Markägarna menade att räddningschefen begått tjänstefel i och med att en helikopterpilot som var inhyrd av räddningstjänsten släckte branden på Enskogssidan på söndagen, utan att räddningstjänsten senare skickade dit någon personal för eftersläckning, eller meddelade markägaren att den skulle ombesörja en eftersläckning.

– Min ilska är att det inte hade behövt vara så här. Jag hade kunnat haft kvar min skog om allt gått rätt till, sa markägaren Anders Jonsson till SVT tidigare.

”Det är katastrof”

– Jag tror inte svenska folket förstår vilket katastrof det här är, men det är katastrof, sa han.

Men chefsåklagare Lars Göransson i Gävle la ner fallet efter att ha tagit del av informationen som finns om händelsen. Han menar att det skulle kunna bedömas som tjänstefel om en räddningschef medvetet låter bli att ta del av information som finns.

– Men han kände ju inte till den här informationen, säger Lars Göransson till SVT Gävleborg.

Åklagaren förklarar att räddningschefen inte kan dömas för att han inte känner till allt som sker utom hans kontroll, i en så här rörig och kaosartad situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet